VÅRT ARV

Sex århundraden av bryggerihistoria

AB InBevs historia är en global berättelse som sträcker sig över kontinenter och generationer. Det är inte bara vår historia, det är ölets egen historia.

Hängivna bryggare

För över 800 år sedan tog AB InBev sin blygsamma början hos erfarna ölbryggande belgiska munkar. Det var i deras kloster där en av våra ursprungliga ölsorter, Leffe, kom till..

På andra håll i Belgien experimenterade hängivna munkar med bryggningstekniker för att skapa Hoegaarden, ett rikt veteöl med citrusliknande smak. Denna bryggd var så läcker att den frestade församlingsmedlemmarna att hoppa över kyrkobesök och i stället glädja sig åt det mjuka och subtila resultatet av munkarnas arbete.

Bryggeritraditionen var inget exklusivt för belgare. Tyskarna var också upptagna med att sätta sin prägel på öl tack vare Reinheitsgebot – ibland kallat ”Det tyska renhetspåbudet”.

Dessa lagar hade sitt ursprung i Bayern och begränsade ölingredienserna till korn, humle och vatten. På så sätt fastställde bryggerier en unik tysk bryggningsstil.

Till och med engelsmännen satte sitt te åt sidan för att börja brygga Bass-öl 1777 – som samtidigt blev världens första varumärkesprodukt.

Anta och anpassa

När européerna begav sig västerut tog de med sig sin passion för öl. I Kanada förenade Labatt Brewery områden som Toronto, Montreal och Maritimes över samma välbalanserade och smakrika öl.

 

1860 tog Eberhard Anheuser kontroll över det bayerska bryggeriet i den ölvänliga staden St. Louis.

Efter att ha samarbetat med Adolphus Busch bildade de Anheuser-Busch Brewing Association. Tillsammans byggde de, genom sin banbrytande och innovativa anda, kylvagnar för tåg som spred Budweiser-öl över hela USA och så småningom i hela världen.

 

Latin- och Sydamerika tog emot öl i tysk och österrikisk stil lika väl som sitt eget. Det största bryggeriet i Peru, Backus and Johnston Brewery, grundades 1879 av Jacob Backus och Howard Johnston. I Argentina blev Cerveza Quilmes något av en nationalsymbol.

 

Paraguay gjorde sitt intryck på bryggning med ett blekt gyllene öl. Dess delikata smak och arom producerades av Cervecería Paraguaya.

Öster om Peru, grundades Antarctica och Brahma i Brasilien. Deras skarpa, rena pilsner skulle hamna på första och andra plats bland de mest populära ölsorterna i hela Brasilien och slutligen slogs de samman för att skapa Ambev tillsammans med Cervecería Paraguaya.

 

Tillbaka i Belgien skapade Brouwerij Artois bryggeri ett nytt sätt att fira jul – Stella Artois. Ursprungligen såldes det endast under vintersäsongen, men denna säsongspresent blev ett älskat året-runt-öl.

 

I slutet av 1900-talet satte Mexiko sin prägel på traditionella europeiska tekniker och skapade en ”specialmodell” av öl – Modelo Especial. Tillsammans med Corona, Pacífico och andra favoriter, tog Grupo Modelo ledningen i Mexikos ölproduktion.

Holländarna tog sin bryggkompetens till Afrika och grundade South African Breweries (SAB) i det legendariska högkvarteret hos Castle Brewery.

Där betjänade de en växande marknad med gruvarbetare och guldgrävare runt om i Johannesburg. SAB blev så småningom stommen i SABMiller.

I Australien, satte Carlton & United Breweries (CUB) sin unika australiska prägel på det hela – från gyllene öl, till premiumpilsner, till smakrik porter.

 

Inte att förglömma, Oriental Brewery Co. som rönte stor framgång med den friska, porlande och krispiga Cass – det ledande ölmärket i Sydkorea.

Sammanslagningar

Långsamt växte dessa expertbryggare ihop. Interbrew och Ambev slogs ihop och bildade InBev. Anheuser-Busch anslöt sig sedan och för att bilda AB InBev.

Runt om i världen förenade sig fler bryggerier som Mexikos Grupo Modelo, Sydkoreas Oriental Brewery och SABMiller under AB InBevs paraply. De delade alla ett gemensamt mål – att förena människor för att bilda varaktiga relationer över välsmakande öl.

Med så många olika kulturella perspektiv som har odlats genom århundraden är vi unikt positionerade för att skapa global förändring. Och nu fortsätter vi att skapa morgondagens favoritsmaker och samtidigt hedra vårt rika bryggeriarv.

 

För mer än 600 år sedan började vi revolutionera öl.

Skål för de kommande 100!
 

SE VÅRA MÅL FÖR 2025